Gezondheid

 De Irish Soft Coated Wheaten Terrier is een over het algemeen gezond, sterk en gehard ras.
Een leeftijd bereiken van 12 tot 14 jaar  jaar is heel gewoon.

Er zijn echter enkele gezondheidsproblemen binnen het ras.

Daarnaast waken wij door middel van oogonderzoeken, dat het ras gezond blijft op dit gebied. Hieronder een beschrijving van de mogelijke gezondheidsproblemen binnen het ras.

PLE, PLN en RD

Internationaal gezien zijn er aantal dragers van en lijders aan de fataal verlopende genetisch bepaalde ziekten PLE (Protein Losing Enteropathy), PLN (Protein Losing Nephropathy) en RD (renal dysplasia), in het buitenland maar ook in Nederland. Het zijn ziekten waarbij eiwitverlies en nierinsufficiëntie optreden die tenslotte tot de dood van de hond leiden. In Nederland zijn deze ziekten nog niet formeel geconstateerd, maar weten wij dat er wel gevallen zijn geweest die op zijn minst verdacht kunnen worden onder deze ziekten te vallen. Deze gezondheidsproblemen komen meer voor bij Wheatens met een Amerikaanse achtergrond, dan bij Ierse lijnen. Reeds jaren worden deze ziektes onderzocht door het team van dr Littman (University of Pennsylvania). Stamboekonderzoek heeft uitgewezen dat een groot aantal onderzochte honden dezelfde mannelijke Amerikaanse voorouder had.

 Oogonderzoeken

Door niet bevestigde geruchten dat er in Ierland een geval van PRA (Progressieve Retina Atrofie) zou zijn geweest, heeft men in Nederland besloten, ouderdieren hierop te laten screenen. In Nederland is echter nooit een bewezen geval van PRA gevonden. Om toch “een vinger aan de pols” te houden, is besloten, het oogonderzoek niet alleen voort te zetten, maar ook uit te breiden, naar alle op het ECVO- formulier voorkomende oogafwijkingen.
Binnen de Club waarbij wij zijn aangesloten, mag alleen gefokt worden met ouderdieren, die vrij zijn bevonden, van de in het fokreglement genoemde oogafwijkingen.